Наручите на еКњижари

Вести

27.10.2023.

Проглашен победник седмог кола Читалачки маратон

Проглашен победник седмог кола Читалачки маратон

У среду, 25. октобра 2023. године одржана је Конференција поводом проглашења победника седмог кола конкурса Читалачки маратон.

Издавачка кућа Клет већ седам година заредом организује и успешно реализује ову друштвено-одговорну акцију, чији значај је препознала и Привредна комора Србије доделивши јој  Националну награду за друштвено одговорно пословање Ђорђе Вајферт.

Конкурс Читалачки маратон покренут је са циљем да се деци старијег основношколског узраста понуде рукописи који су им тематски блиски, како би развијали и неговали љубав према књизи и читању.

Ове године на конкурс је пристигло више стотина романа, од којих је Стручни жири којег чине Драгана Ћећез Иљукић, професор српског језика и књижевности, Петар Арбутина, књижевни критичар и др Ирена Плаовић, асистент на Филилишком факултету одабрао романе који улазе у ужи избор, а затим је Главни жири, сачињен од 150 наставника српског језика и књижевности те рукописе рангирао.

За најбољи роман намењен деци узраста од 11 до 14 година, проглашен је роман Игра птица, ауторке Катарине Обрадовић, којој је награда у износу од 500.000 динара уручена на Конференцији на Међународном београдском сајму књига.

Овај роман говори о књигама и љубави према читању, а кроз причу нас воде јунаци Мартин и Алиса.

„Пре него што одем одавде желим да урадим све оне ствари које се чине тако једноставним, а заустављају нам дах. Мој омиљени песник је једном рекао да би свако од нас пронашао лепоту у обичним стварима, када би се само мало потрудио.“

Првопласирани роман одштампан је у тиражу од 10.000 примерака и биће послат као поклон свој деци која су чланови наших Читалачких клубова.

Осим првонаграђеног романа, у седмој едицији Читалачког маратона наћи ће се и романи:

Добро јутро, Колумбо, Иван Стаменковић

Необично пријатељство, Јелена Чобреновић

Дечак из последње клупе, Санела Благојевић

И ја бих да се такмичим!, Александра Стојков Павловић

 

Издавачка кућа Klett се посебно захваљује штампарији Цицеро као донатору и партнеру на овом читалачком пројекту, која ће допринети томе да се романи из ове едиције Читалачког маратона одштампају брзо и квалитетно