Наручите на еКњижари

Вести

16.05.2023.

Издавачка кућа Klett добитник националне награде „Ђорђе Вајферт“

Издавачка кућа Klett добитник националне награде „Ђорђе Вајферт“

Издавачка кућа Klett добитник је овогодишње Националне награде за друштвено одговорно пословање „Ђорђе Вајферт“, коју традиционално додељује Привредна комора Србије. У категорији средњих предузећа, Издавачка кућа Klett освојила је треће место и то за пројекат Читалачки маратон, који успешно организује седми пут заредом. Реализацијом овог пројекта, Издавачка кућа Klett сврстала се у компаније које се у свом пословању истичу по принципима друштвене одговорности и на етичан, транспарентан и одржив начин водe бригу о запосленима, њиховим породицама, екологији и заједници у којој послују.

Друштвено одговорна акција Читалачки маратон покренута је 2017. године са циљем да негује љубав према читању, али и афирмише домаће ауторе да тинејџерима понуде квалитетну писану реч, поштујући културу и традицију кроз обраду савремених тема допадљивих ученицима основних школа.

Читалачки маратон, осим што развија читалачке навике и компетенције ученика, подстиче и когнитивни развој, вршњачку интеракцију, љубав према читању, развој говорних вештина, критичко мишљење и развој естетске осетљивости.

О томе колико су наставници и ученици са одушевљењем прихватили ову активност, најбоље говори чињеница да је досад у основним школама широм Србије отворено више од 2.500 Читалачких клубова са близу 25.000 ученика, којима је на поклон подељено око 45.000 примерака првонаграђених романа.

Важност ове друштвено-одговорне акције препознало је и Министарство просвете, које од самог почетка пружа подршку Читалачком маратону.

Националну награду за друштвено одговорно пословање Привредна комора Србије додељује од 2007. године, са циљем да афирмише вредности друштвено одговорног пословања и ширење свести да није довољно радити само у економским оквирима, већ треба пажњу посветити и локалној заједници, заштити животне средине, задовољству и безбедности запослених, као и социјалним питањима.