Наручите на еКњижари

Вести

04.05.2020.

Осврт на свет, природу и културу

Осврт на свет, природу и културу

Драги наставници и наставнице, стиже нам још једна седмица изазова. Упркос ситуацији у којој смо се сви нашли, данас говоримо о томе шта нам то дивно свет може пружити и, још важније, шта можемо да урадимо да ученицима покажемо лепоту природе, различитих народа и култура.

За све часове, лекције, додатне активности и слично, можете користити све претходне ресурсе које смо помињали, тако да их нећемо поново излистати, али их свакако можете наћи овде.

У последњих неколико недеља највећи део времена проводимо у својим домовима,те не заузимамо толико простора као што је уобичајено. То су приметиле и животиње широм света. Због тога, најбоља тема за почетак јесу управо животиње. Свакако, ево предлога за њих.

У овој активности обрађује се вокабулар за животиње и може се повезати са географијом. Најбоље од свега јесте да увек можете овакву лекцију инкорпорирати у наставу, највише због тога што је део CLIL лекција. Наиме, имамо PDF приказ животиња које су карактеристичне за Аљаску.

Уз ову врсту материјала може да се вежба говор, писање, истраживање, итд. Циљ ове активности је обнављање вокабулара (боје, животиње, и сл.), као и додатна едукација или паралела са ситуацијом у којој се свет налази. Ученици говоре о животињама које виде, о континентима и државама где оне живе, описују и цртају своју омиљену животињу и сазнају више о целом животињском царству.

Забрана кретања и готово немогуће, или бар неизвесно, путовање доводи до тога да се све заједнице, а тако и појединци, затворе и окрену ка себи. То, наравно, не мора да буде ништа лоше. Али тиме нам се даје одговорност да кроз наставу упознамо ђаке са осталим културама. И зато баш сада, када није могуће путовати уживо, зашто не бисмо то урадили виртуелно?

На различите дестинације овде можете пропутовати са ђацима иако сте код куће. За овакве активности можете користити Гугл мапе, које смо претходно помињали, и да се виртуелно прошетате најпознатијим улицама и трговима у Русији и свету. То омогућава и обнављање најразличитијег вокабулара, од основног (бројеви, имена и сл.) до комплекснијег (путокази, распредање приче и сл.). Овакве лекције остављају простор и за групне пројекте – презентације о државама, градовима и слично.

* Материјали су преузети са интернет странице на којој можете као наставници и додатно зарадити. То је најважнији разлог за предлоге ове седмице. Teachers Pay Teachers је платформа на којој наставници објављују своје материјале, како за одређену цену тако и бесплатно, и то за различите предмете и узрасте.

Дакле, хајде да се упустимо у виртуелни пут око света за 45 минута!

До следећег писања, чувајте се.

 

Ања Думановић

Уредник дигиталних издања