User image
Наручите на еКњижари

Вести

22.02.2018.

Желите ли да будете члан Главног жирија и да оформите Читалачки клуб? Пријавите се!

Желите ли да будете члан Главног жирија и да оформите Читалачки клуб? Пријавите се!

Са задовољством вас обавештавамо да је Издавачка кућа Klett наставила акцију Читалачки маратон.

Читалачки маратон није профитабилна, већ друштвено одговорна акција.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је ову акцију с циљем да се наставници српског језика у основним школама подстакну да формирају читалачке клубове од почетка школске 2019/20. године и да тако стимулишу ученике да читају додатну литературу (ДОПИС).

Акција Читалачки маратон састоји се од неколико сегмената:

 1. Наградни конкурс за необјављени роман намењен читаоцима од 11 до 14 година. Аутори из целе Србије моћи ће да конкуришу са својим романима. Више о овом сегменту погледајте ОВДЕ.
 2. Главни жири чиниће првих 100 наставника који се пријаве за формирање Читалачког клуба у својој школи у школској 2019/20. години. Чланови Главног жирија бираће најбољи од пет романа који су ушли у ужи избор по препоруци Стручног жирија. Првих сто наставника који се пријаве до 20. 06. 2019. добиће рукописе пет романа које ће након читања оцењивати попуњавањем онлајн формулара. Роман са највишом просечном оценом биће проглашен победничким романом. Свих пет романа из ужег избора биће уреднички обликовани и објављени уз методичку апаратуру помоћу које ће лектира моћи да се обради. (ПРИЈАВЕ ЗА ГЛАВНИ ЖИРИ СУ ЗАВРШЕНЕ, ПОПУЊАВАЊЕМ ОБРАСЦА ПРИЈАВЉУЈЕТЕ СЕ ДА ОСНУЈЕТЕ ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ У СВОЈОЈ ШКОЛИ)
 3. Формирање Читалачких клубова у школама.Наставници српског језика и књижевности могу се пријавити да воде Читалачки клуб у својој школи. Клуб ће одржати пет радионица у току школске године, сваку у трајању од једног школског часа. За све радионице наставници ће добити детаљне инструкције за рад. Тема за сваку од радионица биће један од романа из ужег избора.
  Сви ученици који буду чланови клуба добиће победнички роман на поклон.
  На крају пете радионице наставници ће члановима клуба дати формулар да оцене свих пет романа и потом ће формуларе за гласање доставити издавачкој кући како би се утврдило који роман је по избору деце чланова клуба најбољи роман.
  На крају школске године биће одржано извлачење где ће 50 ученика, који су попунили формулар за оцењивање, бити награђено вредним наградама. Наставници који постану чланови Главног жирија, који оформе Читалачки клуб и одрже радионице као и финално гласање, пре пријема необјављених романа потписаће уговор о сарадњи на пројекту са издавачком кућом Klett.Пријава за формирање Читалачких клубова Особа за контакт и више информација:
  Љубица Самарџија
  citalackimaraton@klett.rs и citalackiklub@klett.rs