Наручите на еКњижари

Вести

05.05.2020.

Виртуелни пут око света

Виртуелни пут око света

Француски језик

Драги наставници и наставнице, стиже нам још једна седмица изазова. Упркос ситуацији у којој смо се сви нашли, данас говоримо о томе шта нам то дивно свет може пружити и, још важније, шта можемо да урадимо да ученицима покажемо лепоту природе, различитих народа и култура.

За све часове, лекције, додатне активности и слично, можете користити све претходне ресурсе које смо помињали, тако да их нећемо поново излистати, али их свакако можете наћи овде.

У последњих неколико недеља највећи део времена проводимо у својим домовима,те не заузимамо толико простора као што је уобичајено. То су приметиле и животиње широм света. Због тога, најбоља тема за почетак јесу управо животиње. Свакако, ево предлога за њих.

У овој активности обрађује се вокабулар за животиње и може се повезати са географијом и сл. Најбоље од свега јесте да увек можете овакву лекцију инкорпорирати у наставу, највише због тога што је део CLIL лекција. Наиме, имамо животиње приказане (испод) и задатак је да се повеже изговор са изговором у енглеском језику, али и са карактеристичним пределима света.

 

Циљ ове активности је обнављање вокабулара (боје, бројеви, животиње, и сл.), као и додатна едукација или паралела са ситуацијом у којој се свет налази. Ученици говоре о животињама које виде, о континентима на карти, описују и цртају своју омиљену животињу и сазнају више о целом животињском царству. Много више од онога што сте овде видели можете наћи на овом линку.

Забрана кретања и готово немогуће, или бар неизвесно, путовање доводи до тога да се све заједнице, а тако и појединци, затворе и окрену ка себи. То, наравно, не мора да буде ништа лоше. Али тиме нам се даје одговорност да кроз наставу упознамо ђаке са осталим културама. И зато баш сада, када није могуће путовати уживо, зашто не бисмо то урадили виртуелно?

На различите дестинације можете пропутовати са ђацима иако сте код куће. Уз сваку лекцију постоји аудио-запис и методички водич за наставнике кроз целу лекцију. За овакве активности можете користити Гугл мапе, које смо претходно помињали, и да се виртуелно прошетате најпознатијим улицама и трговима у свету. То омогућава и обнављање најразличитијег вокабулара, од основног (бројеви, имена и сл.) до комплекснијег (путокази, распредање приче и сл.). Овакве лекције остављају простор и за групне пројекте – презентације о државама, градовима и слично. Како неки наставници користе презентације, можете погледати овде.

* Материјали су преузети са интернет странице на којој можете као наставници и додатно зарадити. То је најважнији разлог за предлоге ове седмице. Teachers Pay Teachers је платформа на којој наставници објављују своје материјале, како за одређену цену тако и бесплатно, и то за различите предмете и узрасте.

Дакле, хајде да се упустимо у виртуелни пут око света за 45 минута!

До следећег писања, чувајте се.

 

Ања Думановић

Уредник дигиталних издања