Наручите на еКњижари

Вести

22.04.2020.

Ускрс у настави немачког језика

Ускрс у настави немачког језика

Животне околности и услови рада променили су се у великој мери последњих недеља. Настава се сада одвија у другачијој форми – од куће уместо у учионици – али савремене технологије омогућавају наставницима да комуницирају с ученицима и реализују наставу у складу са предвиђеним плановима. Настава страних језика може да се спроводи веома успешно и да се обогаћује материјалима који се могу пронаћи на интернету. Онлајн материјали могу квалитетно да допуне садржај редовне наставе, а ученици се могу подстицати да буду активни у тражењу и коришћењу таквих материјала.

Током априла, једна од тема које могу успешно да се допуне онлајн садржајима јесте Ускрс. Без обзира на разред и језички ниво ученика, као и на уџбенике који се користе у настави, Ускрс је тема која може да буде обрађена у оквиру Landeskunde-a.

Ове године Ускрс се у Србији и земљама немачког говорног подручја слави у априлу, али у различитим недељама. Различит датум само је један од елемената који се разликује у прослави Ускрса код нас и код Немаца, Аустријанаца, Швајцараца и других.

С обзиром на то да Ускрс не чини један дан, већ неколико дана, и да му претходе још неки важни дани, ученици се могу упознати и са називима тих дана, односно недеља.

Уколико сматрају да је потребно, наставници могу да објасне ученицима следеће појмове:

Palmsonntag

Karwoche bzw. heilige Woche

Karfreitag

Ostersonntag

Ostermontag

Пошто ускршња јаја и Ускршњи Зец представљају неодвојиве елементе Ускрса у земљама немачког говорног подручја, настава у основној школи може се фокусирати на ове елементе.

Као увод у тему, ученицима се може предложити гледање рекламе једног немачког трговинског ланца. Кроз привлачну причу, ова анимирана реклама објашњава на духовит начин везу између ускршњих јаја и Ускршњег Зеца.

Затим, ученици могу да погледају кратак видео о обележавању Ускрса у Немачкој. Пошто је тражење ускршњих јаја једна од најомиљенијих дечјих активности на дан Ускрса, ученици могу да погледају снимак о томе. Након гледања ова два снимка, ученици могу да реше задатке који се односе на њих. ПДФ документ са задацима може се преузети на порталу Derdiedaf.com  издавачке куће Ернст Klett Спрацхен. Да би се избегле евентуалне потешкоће са преузимањем ПДФ документа, препоручљиво је да наставник преузме документ, па да га пошаље својим ученицима.

Уколико ученици желе да прочитају о обележавању Ускрса у Немачкој, може им се препоручити текст о овој теми.

На порталу Дердиедаф наставници и ученици могу да пронађу додатне материјале, вежбања, идеје и предлоге посвећене Ускрсу. Наставник може да упути ученике на портал или да преузме материјале, па да их затим с инструкцијама пошаље ученицима.

Ускрс је значајан празник за децу, тако да представља одличну тему за рад, а наставницима остаје да од богатог материјала изаберу оно што ће им бити најкорисније.