User image
Наручите на еКњижари

Вести

26.12.2013.

„Сваштара Естер Јованович”, роман првенац Марије Шајкаш представљен у Аеро клубу

„Сваштара Естер Јованович”, роман првенац Марије Шајкаш представљен у Аеро клубу

Представљен је први роман ауторке Марије Шајкаш, „Сваштара Естер Јованович” у простору Аеро клуба у Београду у издању Издавачке куће „Klett”. Промоцију је отворила сама ауторка, која је великом броју окупљених открила дело које у потпуно новој перспективи оживљава свакодневицу Београда и Њујорка крајем 30тих година двадесетог века. Роман уводи читаоца у свет реалних историјских личности, музике, уметности, културе и политике који се преплићу кроз две епохе обележене друштвеним потресима, ратовима и емиграцијом.

„Јако сам срећна што је први град у коме сам представила свој роман баш мој родни Београд, и што сам радост првог издања могла да поделим са породицом и пријатељима”, рекла је ауторка Марија Шајкаш чија ће књига бити промовисана почетком следеће године и на Северноамеричком континенту, додавши како је импресионирана графичким решењем и штампом самог романа. „Без лажне скромности могу да кажем да наш роман у визуелном смислу може да се мери са светским издањима. О садржају нека просуде читаоци.”

 

Пратећи животе, размишљања и промене две младе жене, Американке која се пре више од пола века отиснула из Њујорка пут Београда, и Београђанке која се управо спрема да емигрира у Њујорк, књижевница је роман посветила свима онима који су се иселили или се спремају да се иселе из домовине. Сама тема којом се ово дело бави сврстава га у релативно нови жанр у српској литератури, такозвану – имигрантску литературу.

13

 

Кроз причу о судбинама две жене и два града, Београда и Њујорка које се међусобно преплићу у роману „Сваштара Естер Јованович” посетиоце је повела глумица Ана Софреновић читајући сегменте овог дела које недвосмислено показује колико историјске, географске и културолошке разлике заправо могу и да спајају.

 

„Прочитала сам роман и веома ми се допао. Осетила сам ову тему као себи блиску не само као неко ко је и сам искусио емиграцију и све оно што одлазак из Србије са собом носи већ као жена, као људско биће јер снага овог романа јесте љубав. Такође, овај роман отвара нама веома актуелна и блиска питања емиграције – могућност мењања идентитета и судбине, кроз изузетно духовиту  и проницљиву студију усвајања страног језика и културе”, поделила је своје утиске о делу Ана Софреновић.

 

 

Првим потпуним електронским издањем књиге у Србији ауторка својим бројним референцама и линковима омогућава читаоцу да крене сам на пут откривања најразличитијих судбина и личности које су обележиле једну епоху, онолико дубоко колико сам то хоће.