Наручите на еКњижари

Вести

04.05.2020.

Рељеф Европе – вулканске планине

Рељеф Европе – вулканске планине

Географија 6, Издавачка кућа Фреска

Као и претходних недеља, трудимо се да вам помогнемо да своју наставну праксу прилагодите садашњим околностима и укажемо вам на разноврсне материјале у нашим дигиталним уџбеницима које можете користити.

У оквиру лекција се налази велики број интерактивних задатака, помоћу којих ученици могу лакше да савладају градиво, а наставници лакше да прате напредак ученика.

 

Помоћу ових задатака ученици могу да провежбају и утврде градиво које су прешли са наставницима и на врло лак начин запамте највеће рељефне целине које се налазе у Европи. У једном од задатака ученицима је дат један минут да погоде тачну локацију различитих рељефних облика. 

 

Вулканске планине су такође обрађене у лекцији о рељефу Европе. Дати су примери активних вулкана који се налазе на тлу Европе, као и објашњење шта су то вулкани и вулканске планине. На овај начин ученици се присећају градива из петог разреда.

Укључите ученике у разговор о активним и угашеним вулканима који се налазе у Европи (Етна, Везув, Стромболи, Вулкано, Лаки, Хекла). Спомените им неке од најзначајнијих вулканских ерупција које су се десиле током историје и шта су оне проузроковале – ерупција Санторинија (део острва је потонуо приликом ерупције која је проузроковала цунами талас који је задесио Крит и уништио минојску културу), ерупција Везува ʼ79. године нове ере (потпуно уништење Помпеје, Херкуланума и Стабије), као и неке од скорашњих ерупција – ерупција Етне 2017. и 2019. године, две ерупције Стромболија 2019. године (приликом којих је погинула једна особа и изазване су серије пожара), ерупција вулкана на Исланду 2010. године (евакуисано 400 људи, заустављен авио-саобраћај, а вулкански пепео се раширио целом Европом, дошао је и до Србије, где га је ветар разносио.

У уџбенику Издавачке куће Фреска приложена је занимљивост о Помпеји, граду крај Напуља у подножју Везува, који је уништен у познатој ерупцији ʼ79. године нове ере. На том месту данас се налази музеј на отвореном, где је могуће видети како је изгледао живот у првом веку, јер је време стало и велики део града је остао сачуван.

Помоћу интерактивних задатака, додатних занимљивости, фотографија, шема и видео-материјала дигитални уџбеници олакшавају сам процес учења, те су оптимално решење за учење на даљину.