Наручите на еКњижари

Вести

11.05.2020.

Распредање приче

Распредање приче

Руски језик

Драги наши наставници и наставнице, овонедељно распредање биће управо о томе – распредању приче. Право је време да говоримо о причама које помажу да се стварни свет приближи деци и на неки начин њима омогући сигурно место.

Поред тога, output је важан колико и input. Приче се зато јављају као најприроднији начин да се ради и вежба језик. Уз то могу да дођу најразличитије активности, од цртања, писања, до глуме и слично.

Користећи до сада предложене алате и активности можемо доћи и до распредања приче уз малу помоћ неких интернет страница, бар за почетак.

Прво ћемо се позабавити доступним причама. Овде можете наћи текст приче на руском и поред превод на енглеском, заједно са аудио-записом саме приче. Врло је важно радити на препричавању, јер се тако и обнавља све до тада научено, проверава разумевање и вежба говор. Тако да ове приче можете искористити као пример, а да ученицима задатак буде препричавање, мењање тока радње, илустровање, одигравање неког дела радње и слично.

Уз овакве лекције и домаћи задаци могу им се приближити кроз анимиране филмове и слично.

Када говоримо о старијим ученицима, мало ћемо адаптирати начин спровођења ових активности. Али сам циљ и суштина остају исти. Као старији могу да буду интерактивнији, па и рад у групи постаје могућ. Оно што би увек требало да имамо на уму јесте да ученици већину слободног времена проводе на интернету и да би требало бар неки део учења да пренесемо ту како бисмо их додатно мотивисали. Да бисмо то урадили, прво ћу вам предложити нешто неконвенционално. Наиме, постаје све популарније нешто што бисмо могли да назовемо колективно распредање приче. Различите друштвене мреже и уопште интернет алати могу да се користе за то, а изгледа отприлике овако: једна група, која може да броји од 2 до десетине чланова, заједно пише причу тако што свако напише по неколико реченица које би се наставиле на оне претходно написане. Овако нешто било би тешко надгледати, тако да је ово само пример разноликости комуникације на интернету, коју би требало увек да имамо на уму када планирамо додатне активности.

Приче могу да се инкорпорирају у дигиталну наставу коришћењем више алата који су нам доступни бесплатно на интернету. Почев од Google документа до њихових презентација. Такође, постоји много страница на којима можете наћи приче на руском језику, а једну од њих можете видети испод:

Оно што је важно код ових активности јесте почетак. Тиме мислим да је потребно ђацима обезбедити сигуран старт, као на пример одабир прве или прве две реченице, одакле би они могли да наставе своју причу.

Дакле, како бисмо олакшали овакву активност, морамо обезбедити неки почетак ученицима. Овде се то своди на прву реченицу неке приче или есеја. Кажу да је почетак најтежи, зато смо им почетак и обезбедили тако да они могу да наставе и доврше причу.

Надам се да ћете у све предлоге унети нешто своје уколико их користите и да ћете уживати у овом подухвату заједно са ученицима.

До следећег писања, чувајте се.

Ања Думановић

Уредник дигиталних издања