Наручите на еКњижари

Вести

19.03.2024.

Расписан конкурс за осмо коло едиције Читалачки маратон

Расписан конкурс за осмо коло едиције Читалачки маратон

И ове године, осми пут заредом, Издавачка кућа Klett расписује конкурс за необјављени роман за младе читаоце од 11 до 14 година у оквиру друштвено-одговорне акције Читалачки маратон.

Конкурс је отворен до 01. јула 2024. године, а право на учешће имају домаћи аутори који пишу за децу наведеног узраста.

Стручни жири који чине Драгана Ћећез-Иљукић, професорка српског језика и књижевности, Петар Арбутина, књижевни критичар и др Ирена Плаовић, асистент на Филолошком факултету најпре ће одабрати најбоље рукописе и проследити их Главном жирију састављеном од 150 наставника српског језика који предају у основним школама широм Србије.

Главни жири имаће задатак да изабере најбољи рукопис, који ће бити награђен новчаним износом од 500.000 динара бруто и рангира остале рукописе. Пет првопласираних романа биће уреднички приређени и штампани најкасније до краја марта 2025. године.

Издавачка кућа Klett покренула је друштвено-одговорну акцију Читалачки маратон са циљем да негује љубав према читању, али и афирмише домаће ауторе да тинејџерима понуде квалитетну писану реч, поштујући културу и традицију кроз обраду савремених тема допадљивих ученицима основних школа.

У 2024. години, у којој обележава 20 година креирања квалитетног образовања у Србији, Издавачка кућа Klett организоваће и Читалачки караван, који ће обићи градове широм Србије и упознати ученике са писцима и победницима Читалачког маратона. Они ће, кроз радионице и дружење са децом у Читалачким клубовима, открити како се развијају читалачке навике, како се постаје дечји писац и на који начин подстаћи мотивацију и знатижељу за читање и писање. 

Досад је у основним школама широм Србије отворено више од 2.500 Читалачких клубова са близу 25.000 ученика, којима је на поклон подељено око 50.000 примерака првонаграђених романа.

Друштвено-одговорну акцију Читалачки маратон, чији је циљ да негује српску књижевност за децу и младе и мотивише ученике да читају, подржало је Министарство просвете, а њен значај препознала је и Привредна комора Србије доделивши нашој издавачкој кући Националну награду за друштвено одговорно пословање „Ђорђе Вајферт“.

Правила конкурса:

 1. Конкурс ће бити отворен до 1. јула 2024. године.
 2. Рукописи који стигну после 1. јула 2024. године неће бити разматрани на Конкурсу.
 3. Рукопис треба да буде написан на српском језику.
 4. Аутор рукописа треба да има пријављено пребивалиште на територији Републике Србије.
 5. Сви пристигли рукописи ће бити шифрирани и под шифром послати Стручном жирију.
 6. Стручни жири ће од рукописа одабрати оне који ће чинити ужи избор и проследити их под шифром Главном жирију на гласање.
 7. Главни жири, у чијем саставу је 150 наставника српског језика који предају у основним школама, рангираће рукописе.
 8. Првопласирани роман биће награђен новчаним износом од 500.000,00 динара бруто.
 9. Пет првопласираних романа према гласовима Главног жирија биће уреднички приређени и штампани најкасније до краја марта 2025. године.
 10.   Обим рукописа треба да буде највише осам ауторских табака, односно највише 128 страна (1800 знакова са проредима по страни). Препорука: Word документ подесити на фонт Times New Roman, величина слова 12, проред 1,5.

Сви заинтересовани аутори су у обавези да попуне Пријавни образац чиме исказују намеру да учествују на Конкурсу.

Након успешно попуњеног Пријавног обрасца, Издавачка кућа Klett ће ауторима у аутоматском одговору имејлом проследити образац Изјаве аутора, коју треба попунити и послати Издавачкој кући Klett, а најкасније истовремено са слањем рукописа.

Након потписане Изјаве аутора, најкасније до 1. јула 2024. године аутори могу да пошаљу свој рукопис романа, и то у електронској форми (у форматима: doc ili .docx) на адресу citalackimaraton@klett.rs.

Циљеви акције Читалачки маратон:

 1. Негује српску књижевност за децу и младе.
 2. Мотивише младе од 11 до 14 година за читање.
 3. Подстиче читање с разумевањем и самим тим успешније учење код младих.
 4. Формира Читалачке клубове у основним школама Србије.
 5. Пружа додатну стручну подршку наставницима.
 6. Подржи издаваштво за младе у Србији.

Особа за контакт и више инфромација:
Викторија Милошевић
064/11 65 000