Наручите на еКњижари

Вести

19.10.2022.

Проглашен победник шестог Читалачког маратона

Проглашен победник шестог Читалачког маратона

Издавачка кућа Klett већ шесту годину заредом организује друштвено-одговорну акцију Читалачки маратон. До сада смо добили више од 2000 рукописа од којих смо сваке године објављивали оне који су према мишљењу жирија најквалитетније. Стручни жирија чине Драгана Ћећез Иљукић, професор српског језика и књижевности, Петар Арбутина, књижевни критичар и Крста Поповски, уредник у Издавачкој кући Klett и њихов задатак јесте да све пристигле рукописе  пажљиво прочитају,  а затим одаберу оне који се требају наћи у ужем избору.

Осим Стручног жирија, посебно нам је важан и Главни жири, који доноси коначну одлуку о рангирању рукописа који уђу у ужи круг конкурса. Њега чине 150 наставника српског језика и књижевности широм Србије који нам сваке године својим искуством помажу у одабиру оних романа који ће бити најинтересантнији деци узраста од 11 до 14 година.

Конкурс Читалачки маратон покренут је са циљем да се деци старијег основношколског узраста понуде рукописи који су им тематски блиски, како би развијали и неговали љубав према књизи и читању.

Победник шестог по реду Читалачког маратона је дело Моји хероји и ја, аутора Мирослава Јовановића коме је награда у износу од 500.000 динара уручена на свечаној Конференцији 18. октобра у Београду.

Промоција победничког романа одржаће се у уторак 25.10.2022. године и на 65. Међународном београдском сајму књига у сали Иво Андрић, са почетком у 13.00 часова.

 

Осим првонаграђеног, у шестом колу едиције Читалачки маратон наћи ће се и романи:

Две зиме, Бранка Баретић Миленковић

Авантуре Београда Ђорђевића, Александра Стојков Павловић

Маша у Улици на греди, Марија Марков Илић

Признања и сећања, Владимир Коларић

Мирослав Јовановић написао је велики број песама и кратких прича које су објављиване у разним регионалним новинама, за које је добио мноштво награда. Велику љубав према кинематографији изразио је кроз два филмска сценарија Најлепши новогодишњи поклон и Ко је овде угрожена врста, а написао је и сценарио за играну серију Магија среће и несреће.

У његовом роману за младе Моји хероји и ја, тинејџерка Милица, са веће удаљености покушава себе да убеди да и није тако страшно покушати прескочити козлић на часу физичког васпитања. Врло брзо је изложена непријатности и смеху и низу догађаја који се непредвиђено нижу. Питање је шта заправо радимо када постанемо толико несигурни да то утиче на промене у досадашњим навикама.

По први пут ове године, Стручни жири је доделио признање и најмлађем учеснику конкурса, тринаестогодишњем Огњену Јовановићу, за роман Авантуре Харлана Ноћног. 

О поменутом рукопису, уредник Крста Поповски је рекао:

Реченице и композиција рукописа су такви да бисмо, када не бисмо имали у виду да је реч о тринаестогодишњем дечаку, мислили да је реч чак о одраслој особи. Заиста је реткост да дете тог узраста „барата“ толиким фондом речи, те да може водити радњу од почетка до краја.

Сви романи из нове едиције Читалачки маратон, обрађиваће се на радионицама у оквиру Читалачких клубова у школама у којима се они оформе, док ће првопласирани роман Моји хероји и ја бити послат као поклон свим ученицима који постану чланови клуба.

 

.
Previous slide
Next slide

Издавачка кућа Klett се посебно захваљује штампарији Цицеро као донатору и партнеру на овом читалачком пројекту, која ће допринети томе да се романи из ове едиције Читалачког маратона одштампају брзо и квалитетно.