Наручите на еКњижари

Вести

22.04.2020.

Пробудите машту и креативност ученика уз ове игре

Пробудите машту и креативност ученика уз ове игре

Зашто је важно учење кроз игру?

Игра, пре свега, изазива радост. Кроз њу дете проналази смисао у ономе што ради, активно размишља, али и развија одређени степен социјалне интеракције. Поред осећаја сигурности и поверења, социјална интеракција има позитиван утицај на развој емпатије, сарадње и комуникације код деце.

Студенти четврте године педагогије и наставници Катедре за предшколску педагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду, у сарадњи са Сектором за предшколско и основно образовање и васпитање Министарства просвете, науке и технолошког развоја, креирали су „Ризницу игара”, која садржи предлоге разноврсних игара које деца у тренутној ситуацији могу играти у кући (извор: http://www.mpn.gov.rs/riznica-igara-za-decu-i-odrasle/).

Како наводе аутори, игра једнако може помоћи и деци и одраслима да буду активни и креативни, да истражују, стварају, испробавају, мењају, заједно уче и померају границе могућег. У заједничкој игри могу боље разумети и подржати једни друге и стварати драгоцена заједничка искуства.

Предлажемо вам неколико игара из „Ризнице“ уз које ученици могу провести квалитетно и садржајно време са својим родитељима.

Причајмо причу

Многа деца и одрасли воле да слушају и причају приче, а причање прича може бити узбудљивије и лепше уколико их деца и одрасли испричају заједно.

Као помоћ при осмишљавању приче могу се користити било који сликовни прикази – књиге, бојанке, илустрације у дечјим часописима или било какве погодне слике. Можете почети како бисте дали детету пример – одаберите једну слику и започните причу на основу ње; потом, нека дете извуче или одабере следећу слику и покуша да на основу ње направи причу. Извлачите слике наизменично и константно се надовезујте једни на друге.

Уместо слика, могу вам као инспирација послужити и предмети из вашег окружења – можда тиме игра убрзо прерасте у представу.

Најдужа реч

Потребан материјал:

• Велики папир или старе новине

• Маказе

• Оловка

The letters which have been cut out from newspapers

Исеците папир на више мањих папирића или од картонске кутије направите картонске картице. На сваком папирићу или картици напишите по једно слово, а затим све папириће помешајте заједно. Уколико код куће имате неки/е стари/е часопис/новине, можете слова исећи из текста уместо да их сами пишете на папириће. Сваки учесник у игри извлачи одређени број слова и за одређено време које договорите треба да састави најдужу реч од слова које је извукао. Победник рунде је онај који састави најдужу реч, а победник целокупне игре је онај који има највише добијених рунди. Игра се завршава онда када више не буде слова за извлачење.

Игра може бити још забавнија уколико уместо речи које су вам већ познате одлучите и да се играте речима и измишљате неке нове изразе. Али када саопштите нове речи које сте измислили, морате заједно договорити и њихово значење!

Након што сте сакупили већи фонд речи, можете заједно осмислити кратку причу служећи се њима.

Лопта у лавиринту!

Потребан материјал:

• Изолир-трака

• Сламчице

• Лоптица за стони тенис

Изолир-трака је практична за исцртавање различитих линија на поду. Можете, на пример, направити читав лавиринт. Играч онда дува помоћу сламчице лоптицу за стони тенис и треба да нађе излаз. Ова игра се практично састоји из два дела. Први део када треба да се открије путања која води до излаза, а други део јесте дување кроз сламчицу одговарајућим интензитетом, а да лоптица остане на путањи. Уколико лоптица скрене са путање, ван исцртаних линија, играч се враћа на почетак и чека свој ред. Заиста није лако, пробајте!

Прича на зиду

Угасите светло у соби. Узмите стону или батеријску лампу и уперите је према зиду. Постављајући различите предмете између извора светлости и зида – играчке, декоративне предмете, али и прсте – направићете на зиду интересантне сенке. Опробајте се и Ви, а и дете. Покушајте да стварате што необичније силуете и да заједно стварате причу која их прати. Пратите шта дете прича и покушајте да се надовезујете и развијате причу заједно. Пустите машти на вољу – прича не мора имати уобичајене ликове, а ни уобичајени ток. Она је само ваша и јединствена.

Hands gesture like different animals and figures on gray background

Магични свет вајања

Најпре заједно са дететом направите свој пластелин. За то ће вам бити потребно:

• 4 шоље брашна

• шоља соли

• 2 шоље вреле воде

• кашичица уља

• јестиве боје

Суве састојке сједините. Додајте воду, арому и уље и месите док не престане да буде лепљиво. Тесто на крају поделите на онолико делова колико имате боја, у сваки део сипајте пар капи боје и месите док се боја равномерно не прими. Пластелин је одмах спреман за употребу!

Woman and kids playing with colorful clay molding different shapes

Заједно можете правити различите облике (ваше омиљене животиње или неке нове, фантастичне звери; људске фигуре, инжењерске продукте, цвеће, роботе,..). Можете вајати по сликама из маште или задати себи модел у реалном простору. Причајте причу о вашим фигурама – шта оне могу да раде заједно? Пустите машти на вољу и уживајте у заједничким тренуцима стварајући свој магични свет.

По завршетку играња можете да одложите пластелин у зип-кесе или целофан-фолију и држите на хладном месту – у том случају пластелин може трајати и до три месеца.