Наручите на еКњижари

Вести

16.01.2018.

Примена виртуелне реалности у образовању

Примена виртуелне реалности у образовању

Ученици често уче о удаљеним деловима света тако што читају или гледају видео записе. Међутим, данас је доступна врста технологије која нам може пружити сасвим другачије искуство: виртуелна стварност. Наставници широм света постепено почињу да прихватају и примењују ову технологију.

Стварање активног искуства

Приказивање анимације или видеа и даље представља пасивно искуство, али са опремом намењеном коришћењу виртуелне реалности ученици могу постати активни учесници, из удобности својих учионица. На тај начин имају реалну перцепцију дубине и целокупног окружења, чак и до најситнијих детаља.

Елиминација спољних фактора који одвлаче пажњу

Било да ученици читају, пишу или гледају видео материјал, ометања се могу појавити из свих праваца. Док гледате видео на таблету или телевизору, вашим периферним видом обухваћене су и остале ствари које се налазе у окружењу, као и разни спољашњи звукови. Исто важи и за читање. Коришц́ењем виртуелне слушалице можете решити овај проблем. Слушалице и наочаре које се користе за примену виртуелне реалности ограничавају спољне факторе.

Укључивање технологије

У учионици се применом виртуелне реалности мења динамика учења и поспешује интересовање ученика. Учење анатомије може иц́и даље од слике. То је можда једино средство које може довести ученике директно у центар олује без опасности од било какве повреде и омогућити им да, не излазећи из својих учионица, посете удаљена места, музеје, државе. Широк спектар научних откриц́а на овај начин постаје доступан ученицима.

Виртуелна и аргументована реалност тек узимају маха и биће занимљиво посматрати њихову примену у учионицама у будућности.

Више о овој теми погледајте на:

www.youtube.com/video
www.techcrunch.com
www.emergingedtech.com