Наручите на еКњижари

Вести

10.12.2018.

Омиљени лондонски пабови књижевних великана

Омиљени лондонски пабови књижевних великана

The George Inn – Sautvark 

The George Inn један је од последњих старовременских пабова, ради још од 16. века и налази се у делу Лондона званом Саутварк. У приземљу је данас Бар Парламент, некадашња чекаоница за госте, док се у горњем галеријском делу сада налази ресторан на месту соба за преноћиште. Крајем 16. и почетком 17. века, Вилијам Шекспир је био чест гост овог места, али је и Чарлс Дикенс такође био упознат са гостопримством овог паба, па је чак и поменуо ту чињеницу у свом делу Мала Дорит. Данас се ова крчма налази у власништву организације National Trust (бави се очувањем културног наслеђа).

The Dog and Duck – Soho

Сви пабови су једнаки, али неки пабови су једнакији од других. The Dog and Duck у Сохоу је паб који је некада посећивао Џорџ Орвел, аутор књига 1984 и Животињска фарма. Dog and Duck одише викторијанским духом од времена изградње 1897. године, па све до данас.

The Grapes – Lajmhaus

Место које је Чарлс Дикенс посећивао, али и познати писац дневника Самјуел Пепис. Зграда где се сада паб налази саграђена је 1720. године. Још једна невероватна чињеница која повезује овај паб са књижевношћу јесте један од његових власника, Сер Ијан Мекелен, који је, између осталих улога, играо и познатог чаробањака Гандалфа, творевину британског писца Џ.Р.Р. Толкина. Као и многе друге њему омиљене пабове, Дикенс помиње овај паб у свом делу Наш заједнички пријатељ, Оскар Вајлд помиње га у делу Слика Доријана Греја, Артур Конан Дојл у причама о Шерлоку Холмсу, док га Питер Акројд помиње у делу Дан Лено и Голем из кречане.

Ye Olde Cheshire Cheese – Siti

У листу најстаријих лондонских пабова улази и Ye Olde Cheshire Cheese, који постоји од 1538. године, док је садашња зграда изграђена након Великог пожара 1666. године. Ова зграда је изузетно позната у самом Лондону и део је организације која промовише традиционалне британске пабове, нарочито оне од историјског значаја (The Campaign for Real Ale’s National Inventory of Historic Pub Interiors). Ye Olde Cheshire је право благо када су у питању великани књижевности који су га посећивали, укључујући имена као што су Марк Твен, Алфред Тенисон, Г.К. Честертон, Артур Конан Дојл, Самјуел Џонсон, Чарлс Дикенс, Оливер Голдсмит и П.Г. Вудхаус. У власништву је пиваре Самјуел Смитс.

Duke of York – Ficrovija

Године 1943. писац Ентони Бурџес и његова супруга били су очевици бандитског напада на паб. Насиље које су бандити испољили том приликом инспирисало је Бурџеса да напише Паклену поморанџу. Принц Ендру, садашњи војвода од Јорка, одобрио је 2014. коришћење своје слике у маркетиншке сврхе паба.

 

The Flask – Hajgejt

Овај бар у северном делу Лондона био је омиљено место романтичара, укључујући Лорда Бајрона, Персија Шелија и Џона Китса. Уметник и политички карикатуриста Вилијам Хогарт је такође посећивао ово место, као и Карл Маркс, творац дела као што су су Капитал и Комунистички манифест. Налази се у власништву пивнице Fuller’s. Један је од пабова са скромнијим избором пића, али је један од ретких који још увек практикује неку врсту старинске церемоније The Swearing on the Horns, која се користи у добротворне сврхе.

 

 Редакција