Наручите на еКњижари

Вести

19.05.2020.

Насеља Европе

Насеља Европе

Klett, дигитални уџбеник Географија 6

План и програм шестог разреда за текућу недељу предвиђа тему „Насеља Европе”. Овде можете пронаћи дневне припреме за ову наставну јединицу.

Пре свега треба поменути прве трагове насељености на тлу Европе – пећину Алхамбра. У њој су пронађени цртежи свакодневног живота праисторијског човека.

 

Такође, на тлу данашње Србије пронађени су трагови насеља, данас познатог као Лепенски Вир. На следећем линку може да се пронађе више информација о овом првом урбаном насељу у Европи.

Археолошко налазиште Лепенски Вир је измештено због изградње ХЕ „Ђердап” и данас се не налази на аутентичној локацији, али је сачуван пређашњи изглед. Такође, направљен је веома модеран музеј у ком су изложени сви предмети нађени на овом локалитету. Најпознатије су риболике скулптуре које представљају и симбол Лепенског Вира и показују нам чиме се ова култура бавила. Поставити ученицима питање: Зашто су сви велики градови подигнути поред река и на рекама?

 

Након културе Лепенског Вира, неопходно је поменути и винчанску културу, која се развила код данашњег Београда. Из тог периода потичу и први рудници у Србији. Неке од занимљивости везане за Винчу су да су они имали развијену трговину са другим народима који су живели на овим просторима. Имали су и свој систем знакова, за који можемо да кажемо да је представљао њихово писмо. Поред овога, користили су и метал! Неки су доводили у питање да је можда са винчанском културом започело гвоздено доба, али то није случај јер су користили метал само за накит и украсе, те није значајно променио њихов начин живота.

Више информација о Винчи и култури која се налази надомак Београда можете пронаћи на линковима:

• Serbia.com

• МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА

Поред додатних информација, на овим линковима постоје и различите слике експоната које су изложене у музеју.

Што се тиче модерних насеља, у оквиру књиге има велики број инфографика и задатака који ће помоћи ученицима да лакше савладају предвиђено градиво.