Наручите на еКњижари

Вести

24.04.2020.

Ментиметар

Ментиметар

 

Право освежење међу алатима за израду презентација свакако је био и Ментиметар, када се појавио. Могућност да се презентација претвори у интерактиван час са ученицима је дефинитивно била новина кад се овај алат појавио на тржишту, а његово поједностављено окружење привлачи и апсолутне почетнике да се опробају у раду са њим. Додатна особина да се не инсталира, већ користи онлајн са било код рачунара са приступом интернету, свакако је овај алат начинила још занимљивијим.

Ментиметар је пре свега комерцијалан алат, али и овде постоји опција отварања „бесплатног“ налога са одређеним ограничењима. То ограничење се огледа нпр. у броју интерактивних слајдова, у броју тема које можете применити, начином извоза итд.

 

Упркос томе, велики број наставника га користи јер са њим брзо и лако можете направити интерактивну презентацију. Неки од нас су га врло успешно препоручили и својим ученицима одговарајућег узраста и дигиталних компетенција.

Отварање налога врши се опцијом Sign Up и у односу на Прези или друге алате, овде постоји само једна врста налога која је одмах доступна и бесплатна – додатне опције тј. проширење се може купити, али за нас апсолутно није неопходно.

Погледајте са десне стране шта нуди Ментиметар у бесплатној опцији пакета.

У Ментиметру се креирају презентације које у моменту презентовања дају могућност да се ученици „укључе“ у њу. Наставник своју презентацију покреће са сајта: www.mentimeter.com.

Ученици се укључују преко другог сајта: www.menti.com (углавном на паметним телефонима), где је потребно да унесу јединствени кôд који се генерише за сваку презентацију (слично као код Kahoot квизова) и приликом покретања презентације на сваком слајду се приказује овај кôд.

Ученици који се „укључе“ на овај начин у презентацију, имају могућност да прате садржај и преко својих мобилних уређаја (што је згодно ако седите у задњем реду) и наравно, да учествују на интерактивним слајдовима у форми разних анкета, квизова или чак поља у која могу унети своја питања. Неки од наставника путем овог алата успешно реализују методу „олуја идеја“ (brainstorming) – даћемо у наставку неколико примера за то.

 

Пријава у алат Ментиметар врши се на насловној страници. Помоћу опције LOG IN пријављујемо се и улазимо у свој налог, а опцијом  SIGN UP отварамо нови налог.

 

 

Након пријаве, отвара се прозор где се види листа већ направљених презентација и могућност прављења нових.

У горњем делу екрана стоји нама наjважнија опција NEW PRESENTATION и она служи за израду нових презентација. Креиране презентације можемо сместити у посебне директоријуме и на тај начин их разврставати.

 

Иза сваке презентације постоји низ иконица, редом са датим опцијама, а описаћемо сваку од њих у даљем тексту.

 

Опција Mentimote (са стрелицом) омогућава контролу над презентацијом са удаљеног места, нпр. уз помоћ паметног телефона. Реч Mentimote је комбинација речи Mentimeter + Remote (ментиметар + даљински). Наставник може да се шета по учионици и да управља презентацијом преко свог телефона.

 

Друга опција даје могћност да се резултати анкета унутар презентације поделе путем линка. Исте резултате је могуће и уградити тј. ембедовати.

 

Ова опција омогућава извоз (експорт) презентације у PDF.
Ова опција нуди могућност премештања презентације у неки директоријум.
Копирање презентације
Брисање презентације

 

Израда нових презентација

Кликнимо на опцију NEW PRESENTATION да се упознамо за корацима израде нових презентација.

 

Прозор за израду презентација је приказан на следећој слици:

 

Са леве стране је листа слајдова (ова листа нам је већ позната из других алата) и овде можемо одабрати конкретан слајд, мењати редослед или чак обрисати слајд. У централном делу се налази слајд који се тренутно уређује и он може да има неки од дефинисаних облика / шаблона. Ти предодређени шаблони бирају се са десне стране.

Упознајмо се са класичним и интерактивним слајдовима, они се налазе у неколико категорија. Приступ типовима слајда налази се са леве стране на првој картици TYPE.

 

Слајдови се подељени у неколико категорија: у првој су слајдови за анкетирање, затим следе слајдови за квиз, слајдови са статичним садржајем и за крај сложени типови слајдова.

На пример, уколико желите поставити питање током презентације и очекујете да вам ученици одговоре избором једног од понуђених одговора, искористите Multiple Choice тип слајда.

 

Слајд типа Word Cloud даје прилику ученицима да напишу једну или више речи на постављено питање. Најчешће ће се поменути појам наћи у централном делу слајда истакнут највећим фонтом нпр. Које хладнокрвне животиње познајете? Резултат унетих појмова је одмах видљив. Овај слајд поједини наставници користе као методу „олуја идеја“.

 

Напомена: Број интерактивних слајдова које ћете користити је ограничен због бесплатне лиценце, али слајдове са статичним садржајем можете неограничено користити.

Уколико сте одабрали одговарајући интерактивни слајд, потребно је да унесемо садржај и евентуално да одаберемо начин приказа резултата. Дат је пример за слајд типа Open Ended, који је такође погодан за „олују идеја“.

 

Избор теме:

Горе са десне стране постоји и опција за избор теме (понуда тема је оскудна, али задовољава потребе). Ту се поред налази и дугме за пуштање презентације.

 

Након што креирате потребне слајдове и одаберете тему, ваша презентација је спремна за презентовање, опција снимања се врши аутоматски и сачуваће се све што сте радили уколико дође до прекида интернета.

Напомена: Из личног практичног искустава, уколико дође до прекида интернета приликом презентовања, неће морати да се покреће све поново из почетка, као што је то случај са Kahoot квизовима (разлог за то јесте што је кôд дат за целу презентацију, а не само за покренуту сесију), већ вреди сачекати поновно успостављање интернет везе и, уз мало стрпљења, моћи ћете несметано да наставите рад.

За сам крај, треба поменути да се одјава налази на необичном месту. Унутар главног прозора, са леве стране у доњем делу постоји опција за одјаву из апликације: LOG OUT.

 

Аутор текста:
Жолт Коња,
уредник дигиталних издања издавачких кућа „Klett” и „Нови Логос”