Наручите на еКњижари

Вести

23.04.2020.

Кретања морске воде кроз дигиталне садржаје

Кретања морске воде кроз дигиталне садржаје

Klett, географија, дигитални уџбеник за 5. разред

Дигитални уџбеници на интерактиван начин излажу градиво, олакшавајући његово разумевање помоћу слика, графичких приказа, кратких филмова и линкова који упућују на нове изворе информација. Њихово коришћење знатно олакшава усвајање градива ученицима, али и омогућава наставницима да се лакше припреме за час, провере знање својих ђака и обогате наставне садржаје, поготово у време учења на даљину.

У оквиру лекција налази се велики број интерактивних задатака помоћу којих ученици могу лакше да савладају градиво, а наставници лакше да контролишу напредак ученика.

Интерактивни задаци су такви да ученици треба на основу прочитаног текста и дате слике или карте да дају тачне одговоре. На тај начин одмах могу да визуализују нове информације и повежу их са реалним појавама, процесима и локацијама.

У лекцији о кретању морске воде, поред морских струја, плиме и осеке, налази се и занимљив видео о цунамију проузрокованом вулканском ерупцијом на Санторинију, који је уништио минојску културу на Криту. Помоћу овог видеа ученици се подсећају појма вулканизам, добијају осећај повезаности природних појава и успоставља се веза са историјом. Видео се зове „У потрази за Атлантидом”. Овакво име отвара нову тему за дискусију – шта је то Атлантида?

 

Укључите ученике у разговор о скорашњим катастрофама које је изазвао цунами, као што су трагедија која је 2004. године задесила Индонезију, када је страдало 227.898 људи, и трагедија 2011. године која је за последицу имала велико оштећење нуклеарног постројења у Фукушими у Јапану. Пронађите узроке ових догађаја, још једном утврдите да у природи све има свој узрок и своју последицу. Прикажите слике које су направљене након ових катастрофа које приказују рушилачку моћ Светског мора.

 

У уџбенику се могу наћи занимљивости везане за ову тему које ће употпунити слику о овом облику кретања морске воде. У мултимедијалном ПДФ-у се налази занимљивост о највећем забележеном таласу на јужној хемисфери! (https://www.nationalgeographic.rs/vesti/11852-evidentiran-najveci-talas-u-istoriji-juzne-hemisfere.html)

Дигитални уџбеници имају велику предност, јер у оваквим ситуацијама наставу на даљину чине садржајнијом, занимљивијом и продуктивнијом, а њихово коришћење путем е-учионице омогућује да наставник прати динамику ученичког рада.