Наручите на еКњижари

Вести

07.05.2020.

Конструкторско моделовање – модули и израда пројектног задатка

Конструкторско моделовање – модули и израда пројектног задатка

У ситуацији у којој се налазимо наставницима није лако да се припреме и одрже час на даљину. Из недеље у недељу трудимо се да вам помогнемо да своју наставну праксу прилагодите садашњим околностима и укажемо вам на разноврсне материјале у нашим дигиталним уџбеницима које можете користити.

Ове недеље ученике можете упознати са свим фазама пројектног задатка.

На примеру алгоритма објасните ученицима поступке израде и пласирања предмета. Објасните сваки поступак посебно и нагласите им о чему морају да воде рачуна. Алгоритам нацртајте на табли и пратите видео-снимак „Алгоритам израде”, који је доступан у дигиталном уџбенику.

Час наставите најавом о изради модела – магнет за фрижидер. Говорите о томе шта је пројекат и како се изводи.

Питајте ученике на платформи е-учионица (кроз е-пошту) да ли су већ имали сличне активности на часовима из других предмета и, ако јесу, да наведу искуства. Током комуникације подсетите се лекција о материјалима са претходних часова. Истакните да је избор материјала веома важан.

Кроз лекцију објасните ученицима како се изводи прорачун оквирне цене производа и вежбајте на датом примеру. Ученици треба да направе план радних операција, а након тога почињу са преношењем мера на материјал и примену поступака обраде.

Позовите ученике да реше интерактивни задатак у дигиталном уџбенику који изгледа овако:

Упутите ученике у поступак рада и реците им шта је важно да запамте и чега се морају придржавати. Могу да користе предлоге које смо навели (за један од њих имају и технички цртеж – иконица за слику) или да на основу њих сами осмисле свој модел.