Наручите на еКњижари

Вести

19.05.2020.

Комуникација у настави руског језика

Комуникација у настави руског језика

Руски језик

Драги наставници и наставнице, можда је време да се говори о разноврсности. Каквој? Пре свега, комуникативној. Можда ученицима није потребно да знају много о нултом суфиксу, ако не умеју да се упознају са неким, говоре о себи и својој околини и слично. Зато, овонедељне активности биће везане за различите теме. Наравно, у складу са нашим циљем инкорпорирања дигиталних алата у наставу.

Почећемо од слободног времена. Било да разговарамо са неким уживо или не, говорићемо о томе шта радимо да се забавимо. Испод је приказ ПДФ странице која се може искористити за ову активност, а на интернету је можете наћи овде.

Дакле, имамо илустрације да потпомогну идеје, а може се искористити на различите начине.

Оно о чему је сада право време говорити јесу годишња доба. Док осећамо као да један дан донесе њих барем три, ево нечега да и то опишемо.

Овде је приказан само потребан вокабулар, одакле нам се пушта машти на вољу како да га проширимо и продубимо. Увек можете и ученике да питате који медијум би они изабрали да опишу годишња доба. Подсетићу вас да можемо да правимо презентације, илустрације, видео-записе, аудио-записе и још много тога да опишемо било шта. Све може да буде у склопу часа, али и као домаћи задатак.

Материјал горе приказан може да се адаптира за различите узрасте и нивое, на нама је да кроз увид у интересовања наших ученика одаберемо адекватан материјал за њих. С тим у вези, остављам вама да одредите начин на који ћете са ученицима доћи до обострано задовољавајућег решења и приступа. Један од начина је упитник, а приказ истог можете видети испод:

Свакако, у нашим дигиталним уџбеницима такође можете наћи лекције на ове теме. Комбинација различитих материјала и извора можда је најбоља метода за мотивацију ученика и разноврсност приступа свакако пружа више могућности за напредак. Зато вас још једном позивам да поделите неке материјале које сте користили са својим колегама овде.

До следећег писања, чувајте се.

 

Ања Думановић,

Уредник дигиталних издања