Наручите на еКњижари

Вести

02.06.2020.

Књижевност у настави француског језика

Књижевност у настави француског језика

Драги наставници и наставнице, већ смо говорили о значају прича у развоју, па и у самом образовању.

Највећи значај имају у настави страних језика, јер кроз тај медијум ђаци треба да изразе своје идеје, мишљења, закључке, па чак и како ће касније прихватати и разматрати идеје можемо повезати са најранијим образовањем. Зато ћемо ове седмице да се осврнемо на то колико је значајно да ученицима уврстимо књижевност у наставу, бар понекад.

Пре отприлике две године са колегиницом сам загребала површину ове теме. Питале смо се колико заправо користимо књижевност у настави страних језика и шта о томе мисле наши наставници, светски методичари и наши будући наставници страних језика.

Први изазов било је само дефинисање књижевности. Изненађујуће, зар не? Заправо, само дефинисање сличи ми на процес трагања за универзалном истином – путовање је битно, а сам циљ и не толико. Зато ћемо то питање, за сада, оставити по страни и позабавити се самом мишљу да се књижевност бар спорадично може уврстити у градиво и тиме обезбедимо ученицима алат којим ће се служити у даљем образовању.

На питање колико је заступљена књижевност у настави у основним и средњим школама у Београду и како они раде са својим ученицима (морале смо да се ограничимо само на енглески језик) ваше колеге одговориле су овако:

 

Дакле, за сада остаје на вама да ли ћете и како инкорпорирати књижевност у наставу или не, али у случају да се опробате у још додатних активности, ovde можете наћи материјале са којима сам ја имала успеха. Наиме, због самог програма приче су се читале код куће, а задаци у зависности од доба године радили су се или код куће или на часу. Свакако, сама дискусија и прегледање свих задатака, па и писање ученицима је било врло занимљиво. Приказани материјали су за ниже разреде, али свакако можете наћи много материјала и за старије. Не заборавите да је, поготово за енглески језик, сама заједница наставника велика, тако да за већину романа, новела, прича и сл. већ постоје упрошћене верзије за различите нивое. Сада је све на само неколико кликова од нас, те имате праву светску библиотеку, одакле можете да црпите ресурсе и тешко да ћете моћи да их искористите све.

До следећег писања, чувајте се.

 

Ања Думановић

Уредник дигиталних издања