Наручите на еКњижари

Вести

23.01.2018.

Како је настао Октоберфест

Како је настао Октоберфест

Октоберфест је највећи фестивал пива на свету. Одржава се сваке године у Минхену, у Баварској, од средине септембра до почетка октобра. Сваке године око 6 хиљада људи посети фестивал где се попије више од 7 милиона литара пива.

Народно весеље поводом женидбе краља Лудвига И организовано у октобру 1810. године на пољани која се назива Терезина ливада (данас скраћено Wiesn)) прерасло је у чувени Октоберфест, који је до данас организован 184 пута.

Овај догађај почиње великом парадом која креће из центра Минхена, на чијем челу је Münchner Kindl, минхенско дете – маскота града Минхена, за њим у коњској запрези градоначелник Минхена, а потом произвођачи пива у својим украшеним кочијама. Ове запреге доносе пиво на Терезину ливаду, где су постављени шатори највећих баварских произвођача пива. Градоначелник Минхена традиционално отвара прво буре укуцавајући цев славине у њега уз речи: O’zapft is! (Потекло је!) Затим се зачује дванаест пуцњева из пушке који дају знак угоститељима да могу почети са точењем пива.

На Октоберфесту се служи само пиво произведено на територији Минхена и по одређеним стандардима (Reinheitsgebot).