Наручите на еКњижари

Вести

04.08.2022.

Како да подстакнете ученике да буду активни на часу

Како да подстакнете ученике да буду активни на часу

Већина ученика воли начине рада који им омогућују да активно учествују, а не само да пасивно слушају или читају. Такви начини рада јесу: пројекти, експерименти, играње улога, симулације, едукацијске игре или креативна примена онога што су учили. Учење о књижевности, на пример, може укључити постављање на сцену неких делова драме, а учење математике примену наученог у стварном животу (у продавници, банци, пошти).

Симулације су веома добро средство за подстицање ученичког интересовања. Симулација је вежба у којој ученици преузимају одређене улоге и понашају се на начин који те улоге захтевају. Ученици могу издавати своје властите новине, дизајнирати, произвести и продати неки производ или водити одељењску банку. Предност симулација јесте у томе што ученици науче одређен садржај изнутра. Иако истраживања показују да коришћење симулација није ефикасније од традиционалног начина подучавања, оно код ученика подстиче интересовање и мотивацију.

Ученици посебно воле задатке у којима могу активно учествовати, али и добити тренутне повратне информације које им омогућују да наставе са задатком. То је један од најважнијих разлога који чини компјутерске игре тако популарним. Посебну привлачност имају активности које завршавају готовим производом који се може изложити (дијаграм, мапа, илустрација, есеј, цртеж, сложена слагалица и слично).