Наручите на еКњижари

Вести

27.04.2020.

Истраживањем и писањем реферата до усвајања знања

Истраживањем и писањем реферата до усвајања знања

У новонасталим околностима многе ствари је неопходно изменити и прилагодити: како прилагодити час, како подстаћи ученике на самостално истраживање и – оно што је за наставу биологије веома важно – како урадити експерименте са ученицима у кућним условима. С обзиром на то да већина родитеља ради од куће, те се не можемо у потпуности на њих ослонити за помоћ, наш савет је да децу мотивишете истраживањем на интернету и писањем реферата, есеја и састава, како би се испунио најважнији циљ наставе – усвајање знања.

У условима нормалног живота, у овој недељи већина вас би обрађивала област Утицај човека на природу, па ћемо се потрудити да вам дамо занимљиве идеје за рад од куће.

Помоћу дигиталних уџбеника и мултимедијалних и интерактивних материјала које садрже наши дигитални уџбеници, верујемо да можете да одговорите на ове изазове. Уџбеници вам омогућавају да слободно бирате садржаје у складу с вашим специфичним потребама које сте развили кроз своју јединствену праксу, а вашим ученицима да их самостално истражују на начин који њима највише одговара, у смислу ефектног усвајања знања и учења с разумевањем.

Припрема за извођење часа

Могући ток часа

Такође, будући да је ово изузетно важна тема, можете им задати да ураде и мини-реферате на тему угрожених врста у Србији. Списак тема за мини-реферате можете пронаћи на линку.

Уколико сте у могућности, ученицима на имејл пошаљите фотографије са примерима негативних утиција човека на природу. Деца треба да их погледају, да уоче шта је на њима погрешно и да размисле о томе шта је могло да се уради другачије. Предлоге за фотографије можете пронаћи на линку.

Оно што им такође може помоћи је видео-материјал који се налази у нашем дигиталном уџбенику.

Видео-клип који је на страни 10 овог поглавља говори о убацивању жаба крастача на поља шећерних трски у Аустралији и о последицама тога. Након тога, ученици решавају питање које је на овој страни, а тачан одговор проверавају кликом на иконицу решења, која се налази испод питања.

На страни 11 дигиталног уџбеника налази се веома важна тема, а то је шта ми можемо да учинимо за очување природе.

Иза сваке иконице са три тачке налази се или задатак или информативна прича о заштити животне средине и нашим националним парковима, као и угроженим врстама.

Уколико сте путем наше е-учионице повезани са ученицима и направили сте одељење, све ове задатке можете и проверити и видети статистику и успешност свих ученика.