Наручите на еКњижари

Вести

16.01.2018.

Иновативни приступи у коришћењу енергије

Иновативни приступи у коришћењу енергије

Према подацима Светске здравствене организације, око 30% хране се поквари због неадекватног система складиштења у земљама у развоју. Та цифра иде и до 50% у тропским регијама. Овим је нарочито погођена свежа риба, па је процењено да 40% залиха иструли пре него што стигне на обраду, и то првенствено због недостатка расхладних система или недовољних хигијенских мера. Управо у близини великих тропских река (Амазон, Ориноко, Замбези, Конго, Нил и друге) многе сеоске заједнице живе од риболова и од трговине рибом, без могућности да одрже залихе свог улова. У таквим подручјима расхладни системи су подједнако важни као и електрична енергија.

 

Амазон, извор: Wikimedia Commons

„Речни лед“ је мала Garman речна турбина, која је директно повезана са отвореним расхладним компресором. Поменуте турбине (или веома сличне Tuson- и VHL-турбине) представљају технологију са којом смо упознати. Њихова типична излазна снага је 300 – 500 W и углавном се користе за кућну расвету, пуњење мобилних телефона и сл. Насупрот конвенционалним турбинама, турбина за „речни лед“ је спојена директно на механички компресор, који хлади воду у полиетиленским врећама и тако производи лед.

Да би овај систем функционисао, потребно је да дубина речног корита на локацији буде минимум 1,7 метара, а брзина протока најмање 0,6 m/s. Ако би дневна производња енергије од речног протока била преко 12кWх, то би било довољно за дневну производњу од 250 kg леда, а све то чак и у тропским подручјима на температурама вишим и од 30°C. Колумбијска фирма Aprotec, која је врло инвентивно осмислила овај систем, тврди да су уштеде око 66% у односу на уобичајене методе производње леда.

Овакав систем производње леда може да буде допуњен малим системом за пречишћавање воде коришћењем фотонапонске (фотоелектричне) енергије. Производ би била потпуно чиста вода из реке, која би се користила за даљу производњу леда.

Технички подаци о пројекту:

  • Главна компонента: Гарман речне турбине (излазна снага: 300 – 500 W )
  • Услови за инсталацију: дубина речног корита већа од 1,7 m; брзина протока воде већа од 0.6 m/s;
  • Производња енергије:  12 kWh/дан (довољно за производњу 250 kg/24h леда у тропским подручјима)
  • Трошкови производње: 1 USD по килограму леда