Наручите на еКњижари

Вести

08.06.2020.

Хибридно учење у настави страних језика

Хибридно учење у настави страних језика

Страни језици

Драги наставници и наставнице, сигурно се многи радују повратку уобичајеном раду и мањој бризи о свему дигиталном. Међутим, питање је да ли смо толико труда уложили у току ванредне ситуације у учење на даљину само да бисмо га одмах одбацили чим се то стање завршило. У нади да ће ваш одговор бити одричан, ове седмице писаћу вам о хибридном учењу.

Концепт хибридног учења повезује традиционално учење и учење помоћу различитих електронских и интернет алата. Комбинацијом свих доступних средстава стварамо оптималне услове за учење и напредак. Уколико сте већ читали о обрнутој учионици, приметићете да се ова два концепта могу уско повезати.

Посебну важност овом концепту свакако даје чињеница да оваквим приступом сви ученици могу једнако да прате наставу и усвајају градиво, без обзира на то да ли имају било каквих потешкоћа при учењу.

Дакле, циљ је да спојимо све ресурсе које имамо на располагању како бисмо довели процес учења и усвајања градива до оптималног нивоа, али и подићи свест о самом учењу. Овом методом показујемо да учење не мора да буде досадно и смањује се простор за учење напамет, што свакако нема употребни значај за ученике.

Оно што је наставницима можда најбоље код оваквих метода јесте чињеница да, иако неке материјале морају сами да креирају, већ постоји прегршт мултимедијалног материјала на интернету. Видео-снимци са објашњеним најразличитијим идејама и концептима који чине свет већ постоје – само их треба наћи и адекватно искористити у настави.

Уколико желите детаљније да истражите научне аспекте различитих метода учења и предавања, то можете урадити овде. Конкретно за хибридно учење и његову детаљну евалуацију овај чланак био би добар почетак.

Већ смо говорили о томе колико је важно да приближимо учење свим разредима, а то ћемо најефикасније урадити адаптацијом мултимедијалог материјала у цео процес. Потврда да се сви наставници са овим сусрећу јесте и само предвиђање да ће све више бити потребно да се уврсти много различитих метода како би се унапредило учење, а график који ово илуструје можете видети на слици испод:

Надам се да ћете се ухватити укоштац са новим методама и променама у сфери методике наставе страних језика. Свакако све ново може да буде изузетно занимљиво докле год га таквим и видите. Такође, уколико већ у настави комбинујете више метода, волела бих да то поделите са нама.

До следећег писања, чувајте се.

 

Ања Думановић,

Уредник дигиталних издања