Наручите на еКњижари

Вести

16.10.2023.

Друга награда за роман „Боквица” на конкурсу Доситејево перо

Друга награда за роман „Боквица” на конкурсу Доситејево перо

У четвртак, 12. октобра Општина Вождовац угостила је добитнике награда Доситејево перо за романе објављене у 2022. години. 

Друго место у категорији за узраст од 12 до 14 година, освојио је роман Боквица, ауторке Миланке Станкић.

Победницима су награде уручили чланица Већа Општине Вождовац, Бојана Јакшић, као и мр Драгиша Јошић, координатор рада дечијег жирија.

Ову награду додељује организација Пријатељи деце општине Вождовац већ 26 година зарeдом.

Награда је установљена 1997. године на иницијативу књижевника Божидара Пешева.

Ове године жири је био сачињен од 123 ученика београдских школа и они су читали и оцењивали 39 књига, 15 у категорији млађих узраста, од 7 до 12 година и 24 књиге у категорији старијег узраста, од 12 до 15 година.

По оцени највећег дечијег жирија највише гласова добили су Горан Марковић и Гордана Малетић за дела Арчи пас који воли књиге и Масамба луталица. 

Друга награда Доситејево перо за млађи узраст припала је Оливеру Јанковићу за књигу Загонетни случајеви инспектора Тражића, а трећа Милени Северовић и Душку Домановићу, ауторима дела Маслачкова медицина и На врх дима из димњака.

Другу награду за старији узраст добила је књига Боквица, ауторке Миланке Станкић, издавачке куће Клет.

Трећа награда за старији узраст додељена је, због истог броја гласова ђака, ауторима чак пет књига – Николети Новак за дело Суперхерој из мог комшилука, Александру Миљевићу за дело Чуда божја, Соњи Вукмановић за Како сам заволела своје име, Татјани Ковачев за Легенде о тајанственој Србији и Ивани Нешић за књигу Зеленбабине дарове 3 – Новчић Судбине.

Подсетимо, издавачка кућа Клет је и раније награђивана на овом конкурсу.  Романи Ја, Алексија, ауторке Бранке Трифуновић и Навијам за шаптача, ауторке Биљане Марковић Јевтић освојили су прво место 2018. и 2020. године.