Наручите на еКњижари

Вести

18.03.2024.

Ауторки Јовани Дишић свечано уручена Награда „Милоша Црњанског“

Ауторки Јовани Дишић свечано уручена Награда „Милоша Црњанског“

Стручни жири у саставу проф.др Бојана Стојановић-Пантовић, проф.др Слађана Јаћимовић и проф.др Мило Ломпар данас је у Атријуму Народне библиотеке Србије свечано уручио престижну Награду „Милоша Црњанског“ ауторки Јовани Дишић за роман „Вакуум“.

У образложењу жирија наводи се да се умешност у вођењу нарације, колоритно осветљен дух времена, смишљена употреба лајтмотива и добар стил ретко сабирају у првом роману неког писца.

„Ако се свему томе придода и вештина да се пажња читаоца држи будном, односно да роман буде занимљив, онда је јасно због чега је жири у саставу проф. Мило Ломпар (председник), проф. Бојана Стојановић Пантовић и проф. Слађана Јаћимовић одлучио да Награду „Милош Црњански“ за 2022/23. годину додели управо роману „ВакуумЈоване Дишић. Смештена на маргину животне ситуације, коју просторно представља сугестивно дочарани амбијент малог града, јунакиња романа бива уплетена у интригу која се развија у два правца: причајући животну причу једног полицајца и убице, она постепено допире до тежишних тачака разумевања саме себе“  објашњава се у образложењу др Јаћимовић, чланице жирија.

Награду „Милоша Црњанског“ додељује пишчева задужбина на основу тестаментарног одређења његове удове Видосаве Црњански. Награда се додељује сваке две године за најбоље прво дело из једног од оних књижевних жанрова у којима се огледао Милош Црњански.

Традиционално, већ дванаест година, препознајући значај подршке писцима, као и домаћем књижевном стваралаштву,  донатор награде је Издавачка кућа „Клет“.        

Повељу и медаљу „Чувар Легата Милоша Црњанског“ додељује Народна библиотека Србије.

.