Наручите на еКњижари

Вести

19.05.2020.

Вокабулар на модеран начин

Вокабулар на модеран начин

Француски језик

Драги наставници и наставнице, ближи нам се крај школске године какав нисмо могли ни да замислимо на њеном почетку. То, такође, значи да се за наше ђаке ближи, можда омиљени, распуст.

Летњи распуст је најдужи одмор који имају и, како је летње путовање лакше приуштити многима у односу на зимски, надамо се да ће ђаци имати бар једном прилику да се упознају са (матерњим) говорницима језика којим их подучавамо. Због такве природе овог распуста, мислим да је време да се позабавимо уобичајеном комуникацијом.

Како наше искуство изнова доказује, а о томе постоје и разна истраживања, да би се двоје људи разумело, најважније су речи које носе контекстуално и сазнајно значење у односу на оне које носе само граматичко. Тако очекујемо да разумемо људе добро уколико погоде именице, глаголе и придеве, иако погреше време, коњугацију и слично. Дакле, на неки начин, треба да одвојимо времена за савладавање неопходног вокабулара и бар тада граматику сместимо у други план како бисмо ђаке припремили за праву комуникацију и испуњавање основне сврхе исте.

Зато ћемо ове седмице говорити само о вокабулару који је неопходан да се двоје људи разуме и изнесе своје мишљење без обзира на тему и разлог, као неки комуникативни ларпурлартизам – комуникација ради комуникације. Прво питање које бисмо поставили јесте колико су заправо наши ученици способни да комуницирају у свету ван учионице на циљаном језику. Као што смо већ поменули, очекује се да им је за то најпотребније основно знање одређених лексичких поља, па тек онда све остало што чини један језик.

Како бисмо приближили ово дигиталном свету, предложићу један од начина за то. Већ смо помињали значај презентација у настави, тако да ће то бити прво на листи. Овде можете наћи већ готове презентације са белешкама за наставнике, а представља се вокабулар везан за пролеће.

 

На вама је да ли ћете презентацију сами направити, али ово свакако може да буде и групна активност. Ви можете направити образац по којем ученици сами треба да нађу вокабулар везан за одређену тему и тако саставите презентацију као цело одељење. Најбоље од свега је то што овде нисте ограничени само на писање, већ може да се користи било који формат, од фотографија, илустрација до видео и аудио записа.

Поред тога, уз вашу помоћ сваки ученик може да направи кратку причу о себи. Овде можете наћи материјал који вам може послужити бар као инспирација.

 

Важно је да им обезбедимо полазни материјал како се не би осећали изгубљено и тиме им олакшали сваку активност у којој морају да производе језик.

Коју год тему да желите да искористите за комуникативне активности, важно је и да сами будете мотивисани и будете у току са типовима које користе колеге у свету. Зато се надам да ће вам бити од користи извори које помињемо од самог почетка. Понекад је довољно да занимљиве странице поделите са ученицима не само као активности на часовима или за домаћи већ и да се упознају са различитим начинима учења, и то неформалног. Као пример тога можете погледати странице које је једна од колегиница из Канаде поделила, а изгледају овако:

Подсетила бих вас да, уколико имате неке материјале који би могли да буду од помоћи колегама, поделите овде.

До следећег писања, чувајте се.

Ања Думановић

Уредник дигиталних издања