Наручите на еКњижари

Вести

22.11.2022.

Да ли су ваши ученици фокусирани на оцене или на учење?

Да ли су ваши ученици фокусирани на оцене или на учење?

Када крену у школу, ученици усвајају неку од две оријентације: оријентацију на оцене (раде да би добили одређену оцену) или оријентацију на учење, на задатке (раде како би унапредили своја знања и вештине). И они ученици који су оријентисани на оцене заинтересовани су у извесној мери за учење, али су дошли до закључка да је права вредност у образовању оцена коју добију, а не оно што науче.

Неколико студија бавило се поређењем ученика који су „оријентисани на оцену” са онима који су „оријентисани на учење”. Ученици који су оријентисани на учење и онда када наиђу на тешкоће и фрустрације раде веома напорно, истрајни су и спремни да преузму ризик. С друге стране, ученици који су оријентисани на оцену ако наиђу на тешкоћу теже истрајавају, мање су вољни да покушају да науче нове ствари (уместо тога радије бирају задатке за које су сигурни да могу да их ураде) и страхују да покажу незнање или некомпетентност пред другима – њима је кључно како изгледају у туђим очима.

Већина наставника више воли да предаје ученицима који су оријентисани на учење. Таквим ученицима је важно да имају окружење које је усмерено управо на учење.

Како да створите такво окружење?

Будите неко ко учи, а не синоним за знање. Ако ученици виде да њихови наставници не знају све, да уче и морају да уче нове ствари свакога дана, то ће допринети да се у разреду развија култура учења. Ако ученик постави питање, уместо да дате готов одговор, можете му одговорити: То је интересантно питање. Шта мислиш, како бисмо одговорили на њега? Шта мисле остали?

Помозите ученицима да грешке виде као прилике за учење. Ако се на грешке гледа као на смањивање укупног резултата од кога зависи ученикова оцена, онда ће ученик покушавати да сакрије своје грешке и промашаје, уместо да из њих нешто научи. Ако, с друге стране, користите грешке као показатеље знања и разумевања и помогнете ученицима да разумеју своје грешке, где и зашто греше – што је путоказ како да их поправе – ученици ће властите грешке посматрати у позитивном светлу, као нешто конструктивно, нешто из чега могу да уче.

Поставите циљеве и задатке тако да буду тачно корак изнад тренутног нивоа ученичких знања и вештина, односно да могу да их савладају уз адекватну спољну помоћ и подршку. Такав раскорак између постојећег и следећег нивоа знања и умећа обезбеђује ону врсту изазова који делује мотивишуће, а не обесхрабрује ученика.

Утврдите критеријуме и процедуре за оцењивање који се односе директно на учење. Другим речима, радите тако да ученици не могу да добију високе оцене док не науче. Избегавајте да им повећавате или смањујете оцене због њиховог (позитивног или негативног) понашања на часу и/или због њиховог високог или ниског залагања на часу које није повезано са резултатима учења.